Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

" Kavkaz 2012 ": Η "Αρκούδα" δείχνει τα νύχια της με τα "best of" όπλα της Ρωσίας


Η μεγαλύτερη άσκηση που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Καυκάσου, η "Kavkaz 2012" (17-23 Σεπτεμβρίου) θα συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των ρωσικών όπλων σε μία προειδοποίηση προς την Δύση, ότι Καύκασος ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι 100% ελεγχόμενη από την Μόσχα Περιφέρεια και ότι τα ισλαμικά αυτονομιστικά κινήματα που ενισχύονται από την Δύση δεν έχουν καμία τύχη στην περιοχή.

Χώρος δράσης όχι μόνο ο Καύκασος, αλλά και η Κασπία Θάλασσα, όπως και την ανατολική και βόρεια Μαύρη Θάλασσα.

Την ανακοίνωση έκανε σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti ο υπαρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Αλεξάντερ Ποστνίκοβ.
Μεταξύ των δυνάμεων που θα εμπλακούν είναι η 136η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων  και η 291η Ταξιαρχία Πυροβολικού που έδρασε άκρως αποτελεσματικά το 2008 στον πόλεμο για την απελευθέρωση της Νόριας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Ωστόσο οι μονάδες των στρατιωτικών βάσεων στην Αρμενία, στην Αβχασία και στη Νότια Οσετία δεν θα λάβουν καθόλου μέρος στις ασκήσεις. Συγκεκριμένα η 4η Στρατιωτική Βάση (Νότια Οσετία), η 7η (Αμπχαζία) και την 102η (Αρμενία) θα μείνουν εκτός του σχεδιασμού της άσκησης.
Όπως επεξήγησε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Αλεξάντρ Πόστνικοφ, αυτή η απόφαση έχει ληφθεί "Για να μη δημιουργηθούν περιττές εντάσεις στη περιοχή".
- Συνολικά θα εμπλακούν σε όλη την Ρωσία περί τους 50.000 προσωπικό, ενώ 8.000 στρατιιώτες θα συμμετάσχουν στην τελική φάση της άσκησης, η οποία προβλέπει κανονικές επιχειρήσεις κατά εισβολέων στην περιοχή του Καυκάσου.
- Στην άσκηση θα δοκιμαστεί το σύνολο των νέων ρωσικών Α/Α συστημάτων όπως Tor M2, Pantsir S1, S-400, εκσυγχρονισμένα άρματα T-90 και για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν βολές των τακτικών υποστρατηγικών βαλλιστικών συστημάτων τύπου Iskander-M. Τα βλήματα αυτά θα εξομοιώσουν τόσο τακτικές, όσο και πυρηνικές επιθέσεις και αυτό το τελευτείο έχει μεγάλη σημασία, αφού η Ρωσία ξαναπροβάλει την πυρηνική της ισχύ.
- Εκτός των Iskander-M, στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν πύραυλοι cruise από επίγειες συστοιχίες (πιθανολογείται η προμήθεια Club-K), αλλά και από αέρος και θαλάσσης εναντίον στόχων την Κασπία και στην Μαύρη Θάλασσα.
- Νέα συστήματα και εξοπλισμός επικοινωνιών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα στόχευσης από το ρωσικό δορυφορικό σύστημα GLONASS έχει εγκατασταθεί στην περιοχή που θα εξελιχθεί η άσκηση (Νότιος Καύκασος).

Η Ρωσία εκλαμβάνει τον πόλεμο που έχει προκαλέσει η Δύση στην Συρία ως έναρξη της προσπάθειας πυροδότησης ισλαμικού κύματος στις περιοχές του ρωσικού Καυκάσου και κατ'αυτό τον τρόπο απαντά.
Tα think tank της Μόσχας θεωρούν ότι μετά την Συρία έρχεται η σειρά του Ιράν και μετά το Ιράν τίποτα δεν θα εμποδίσει το ισλαμικό κύμα να κατακλύσει το νότιο Καύκασο. Οι Ρώσοι επιτελείς θεωρούν πως εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στρατιωτικά στο Ιράν, θα αναπτύξουν δυνάμεις στη σύμμαχό τους Γεωργία καθώς και πολεμικά σκάφη στην Κασπία με ενδεχόμενη βοήθεια από το Αζερμπαϊτζάν.
Να σημειωθεί πως στην αντίστοιχη άσκηση Kavkaz-2008 οι ασκήσεις αυτές επέτρεψαν στο ρωσικό Στρατό να αναπτύξει μυστικά δυνάμεις στην περιοχή κάτω από την κάλυψη της άσκησης, δυνάμεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην εμπλοκή με τη Γεωργία.

Οι πολεμικές προετοιμασίας της Μόσχας πάντως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
- Στη ρωσική Αεροπορία του νότιου στρατιωτικού συγκροτήματος (ΝΣΣ) έχουν επανεξοπλιστεί πλήρως στο 100% της δύναμής τους με νέα μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα.
- Μονάδες ελευθέρων σκοπευτών αναπτύχθηκαν στην περιοχή εδώ και μήνες.
- Μονάδες στην Αμπχαζία, την Οσσετία, την Τσετσενία και το Βόλβογκραντ έχουν επανεξοπλιστεί με άρματα T-90A και T-72BM. Οι ίδιες μονάδες έχουν παραλάβει τουλάχιστον 7000 βαρέα όπλα πεζικού, έστω και αν αποφασίστηκε η μη συμμετοχή των περισσότερων από αυτές στην άσκηση, τουλάχισοτν σε επίπεδο πραγματικής κινητοποίησης.
- Οι δυνάμεις του Καυκάσου έχουν εξοπλιστεί τουλάχιστον με 20 νέα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Tornado-G MRLS προς αντικατάσταση των παλαιότερων Grad MRLS. Οι νέοι αυτοί μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι των 122 χλστ. έχουν καλύτερη ακρίβεια και εμβέλεια που φτάνει τα 100 χλμ.
- Ο διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της Ρωσίας (VDV) στρατηγός Vladimir Shamanov ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Αρμενία θα ενισχυθούν με νέες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, για την διενέργεια αεραποβάσεων.
- Κατά την πρόσφατη την επιθεώρηση μονάδων του ΝΣΣ από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Anatoly Serdyukov ανακοινώθηκε ότι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού θα αναπτυχθούν στην Σταυρούπολη και το Kislovodsk.
 Ο επικεφαλής του γεωργιανού ΥΠΕΞ Γριγκόλ Βασάντζε δήλωσε, πως πριν από την αρχή της διαμάχης του Αυγούστου του 2008, η Ρωσία πραγματοποιούσε παρόμοιες ασκήσεις. Δήθεν για να μαζέψει τα στρατεύματα κοντά στα σύνορα για να τα χρησιμοποιήσει μετά στο πόλεμο.
"Φέτος η Μόσχα ελπίζει με τις ασκήσεις αυτές να ασκήσει πίεση στη ενδοπολιτική κατάσταση στη Γεωργία και να ανατρέψει την νόμιμη εξουσία". 
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσσεν δήλωσε, πως "Η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί την ακεραιτότητα και την κυριαρχία της Γεωργίας". Ταυτόχρονα ο Ράσμουσσεν τόνισε, πως "η Ρωσία δεν παραχώρησε στο ΝΑΤΟ τις πληροφορίες για τους σκοπούς των ασκήσεων".
 Τσ, τσ, τσ! Αν είναι δυνατόν! Τέτοιο θράσος από την Ρωσία!
Πάντως το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει η Μόσχα, μάλλον θα ακουστεί πολύ καλά από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν τα οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών αρχίσουν να ξερνούν ατσάλι και φωτιά και οι χιλιάδες σωλήνες των Ταξιαρχιών Πυροβολικού δηλώσουν ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή...  


Πηγή: defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου