Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

CUI BONO - ΤΙΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ;

Greek Spirit
20-12-2016
Cui bono σημαίνει στα λατινικά ΄΄ποιός ωφελείται;'' από μια πράξη και κυρίως από ένα έγκλημα. Αυτός ο οποίος ωφελείται είναι πιθανόν και ο ένοχος. Πρώτα όμως πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα ''Ποιος πλήτεται απο την  ιδιότυπη συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας και γιατί θα ήθελε να την δυναμιτίσει με μια δολοφονία Ρώσου αξιωματούχου''
Η κοινή γνώμη τείνει να στηρίζει την άποψη ότι η Τουρκία ωφελείται τα μέγιστα απο την νεόκοπη συμμαχία της με την Ρωσία, άποψη παντελώς εσφαλμένη για τους παρακάτω λόγους
α.Πως είναι κερδισμένη από την στιγμή που κάθε στρατηγικός της στόχος στην Συρία είναι ανεκπλήρωτος.Η εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην βορειοδυτική πλευρά του Ευφράτη δεν είναι τίποτα άλλο από μια παρωνυχίδα στις νίκες του άξονα Άσαντ-Ρωσίας-Ιράν στο Χαλέπι που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση του Ιντλίπ στα δυτικά και της Παλμύρας στ ανατολικά.
Πως είναι κερδισμένη η Τουρκία η οποία απο το 2011 συντάχθηκε με το Κατάρ στον πόλεμο εναντίον της Συρίας, υποστηριξε τους τζιχαντιστές που σημερα χάνουν τον πόλεμο.
β. Πως είναι τελικά κερδισμένη η Τουρκία από την συμμαχία της με την Ρωσία όταν ούτε ο τουρισμός της ανέκαμψε,ούτε ο περίφημος turkish stream δεν έχει ακόμα αποκτήσει την άδεια της Ε.Ε. για την επέκταση του προς την Ευρώπη ούτε και πρόκειται.

γ. Πως τελικά ωφελήθηκε η τουρκική οικονομία η οποία εισέρχεται σε ύφεση και συρρίκνωση του ΑΕΠ; Σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η υλοποίηση των μεγαλεπήβολων διακηρύξεων οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας -Ρωσίας που αφορούσαν από το εμπόριο λαχανικών και τροφίμων μέχρι την κατασκευή πηρυνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ;
δ.Η Τουρκία θα υποστεί αυτό ακριβώς που φοβάται περισσότερο, ΄την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στην βόρεια Συρία το οποίο θα έχει προστατες ΗΠΑ και Ρωσία .΄Είναι αυτό κέρδος;
Τι έχει αποκομίσει η Τουρκία απο την όψιμη συμμαχία της με την Ρωσία μέχρι σήμερα; Τίποτα απολύτως.
Η Ρωσία όμως το ίδιο χρονικό διάστημα έχει κερδίσει τον πόλεμο στην Συρία, την υποταγή των ΗΠΑ σε αυτό το θέατρο επιχειρήσεων, έχει εξασφαλίσει μαζί με το Ιραν και τον πρ.Άσαντ την απελευθέρωση και διατήρηση των δυτικών και παράκτιων επαρχιών της Συρίας που διαθέτουν και το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας .Έχει καταφέρει να ακυρώσει οριστικά και αμετάκλητα τα σχέδια Κατάρ-Τουρκίας-Γερμανίας για την κατασκευή αγωγού αερίου που θα είχε αφετηρία το Κατάρ, θα διέσχιζε την Συρια-Τουρκια-Ελλάδα-Ιταλία και θα κατέληγε στην Γερμανία Ο αγωγός αυτός θα αφαιρούσε το ενεργειακό μονοπώλιο της Ρωσίας στην Ευρώπη γιαυτό και η Ρωσία αναμείχθηκε στον πόλεμο , για να στηρίξει τον Άσαντ που δεν ήθελε και αυτό την υλοποίηση του αγωγού .
Η Ρωσία με τον πόλεμο στην Συρία  έχει συσφίξει τις σχέσεις της με απτό τρόπο το Ιράν το οποίο διεκδικούν και οι ΗΠΑ με την πολιτική προσέγγισης που εγκαινίασε ο απερχόμενος πρ.Ομπάμα.
Εκτός από τον πόλεμο που Ιραν και Ρωσία έδωσαν μαχόμενοι πλευρό με πλευρό στην Συρία, στο μεταπολεμικό τοπίο και αφού το Κατάρ θα ειχε βγει από το τοπίο , η Ρωσία θα προσφέρει στο Ιραν την ευκαιρία να υλοποιήσει τον δικό του αγωγό Ιραν-Ιράκ-Συρίας που θα φέρνει το ιρανικό αέριο κατευθείαν στην Μεσόγειο παρακάμπτοντας τον περίπλου της Αραβικής χερσονήσου και θα το καταστήσει ως τον κύριο εναλλακτικό πάροχο αερίου της Ευρώπης μετά την Ρωσία.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι με την αύξηση της ισχύος του Ιράν, ειδικά το Ισραήλ, αλλά είναι ευχαριστημένοι με την  προοπτική ίδρυσης του Κουρδικού κράτους το οποίο θα ελέγχουν απόλυτα και το οποίο θα ενωθεί με το Ιρακινό Κουρδιστάν που αποτελεί πλέον πετρελαιοπαραγωγό κράτος.
Η Τουρκία τι κερδίζει απ όλα αυτά; Τίποτα. 
Ο Πούτιν έχει καταλάβει ότι ο Ερντογάν είναι παντελώς παράφρων. Ο Ερντογάν βλέπει εχθρούς παντού και τρέμει για την ζωή του.Δεν εμπστεύεται κανένα, ακόμα και τον κολλητό Νταβούτογλου απέπεμψε. Ο Πούτιν τον Ιούλιο του 2016 πούλησε φιλία  συνεργασία,πληροφορίες και προστασία στον Ερντογάν κατά την διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος.Ο Ερντογάν έπεσε στην παγίδα και πίστευσε ότι ο Πούτιν είναι καλοπροαίρετος.Ο Πούτιν του έταξε την ένταξη του στο Σύμφωνο της Σαγκάης μια οικονομική ένωση αποτελούμενη από την Κίνα-Ρωσία-Ουζμπεκιστάν--Τατζικιστάν-Κιργιστάν. Η ένωση αυτή ωστόσο αποτελεί προς το παρόν ένα ανενεργό σχηματισμό ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελείτε από τα πιο καθυστερημένα κράτη της Ασίας με πατρόνες την Ρωσία και Κίνα που ακόμα βολιδοσκοπούν η μια την άλλη για το πόσο θα προχωρήσουν πέρα από τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας.Ο Ερντογάν όμως με την θολωμενη κρίση του θεώρησε ότι η προοπτική ένταξης στο Σύμφωνο της Σαγκάης θα τρόμαζε την Δύση και το ΝΑΤΟ αλλά έχασε.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Ερντογάν δεν στέκει στα  λογικά του, δεν είναι καλά.Η κοινή γνώμη θεωρεί a priori τους ηγέτες της ή δυνάστες της ως ευφυείς και στις εκτιμήσεις της για τα τεκταινόμενα δεν λαμβάνει ως δεδομένο το ότι οι περισσότεροι απόν τους κυβερνώντες είναι ανθρωπάρια με βαριά  ψυχοπαθολογία, έξεις και αδυναμίες, πάθη, αυθαιρεσίες και είναι αθεράπευτα εξουσιομανείς.Δεν έχουν καμία σχέση με φυσιολογικές προσωπικότητες.Σε περιπτώσεις όπως η Τουρκία όπου η κοινωνία διαχρονικά δεν μπορεί να ασκήσει τον παραμικρό έλεγχο στους ηγεμόνες της η κατάσταση ξεφεύγει απο κάθε έλεγχο .
Την ψυχοπάθεια και μεγαλομανία του Ερντογάν εκμεταλλεύεται ο Πούτιν .Αμέσως μετα την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη ο Πουτιν έσπευσε να στηρίξει τον φίλο του Ταγίπ.Ο λόγος είναι ότι ο κ.Πούτιν γνωρίζει ότι τον πρέσβη τον σκότωσαν οι τζιχαντιστές οι οποίοι πλήτονται απο τους Ρωσους στην Συρία αλλά δεν θέλει την παρούσα στιγμή να αφήσει τον Ερντογάν μακριά από την επιτήρηση του.Η παροιμία λέει΄΄ ΄΄έχε τους φίλους κοντά και τους εχθρούς σου ακόμα πιο κοντά '' Η Τουρκία  αποτελεί την εν δυνάμει μεγαλύτερη απειλή για το κλείσιμο των στενών του Βόσπορου στην Ρωσία. Ο κ.Πούτιν εργάζεται για την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος της Ρωσίας μέχρι το 2014.Αυτή την στιγμή μετά βίας έχει καταφέρει να διατηρεί το μοναδικό αεροπλανοφόρο του στην Μεσόγειο, το Ναύαρχος Κουζνέτσωφ, το οποίο σε τέσσερις μήνες θα αποσυρθεί και πάλι για την ολοκλήρωση των επισκευών και της αναβάθμισης του.Δεν μπορεί ακόμα η Ρωσία και ειδικά στον τομέα του πολεμικού ναυτικού , να αντιπαρατεθεί απέναντι στις ΗΠΑ χωρίς την βοήθεια της Κίνας.  Η Ρωσία δεν μπορεί ακόμα να διαδραματίσει τον ρόλο της ως νέας υπερδύναμης, όχι χωρίς την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού της. Γιαυτό και πρέπει να έχει την Τουρκία από κοντά, εάν δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς με τον εχθρό σου τότε πούλα του φιλία και μπες στο σπίτι του για να τον ελέγχεις .
Τον άτυχο Ρώσο πρέσβη τον δολοφόνησε ο νεαρός αστυνομικός ο οποίος είναι θύμα της τζιχαντιστικής προπαγάνδας.Μην ξεχνάμε ότι οι τζιχαντιστες χαίρουν ασυλίας στην Τουρκία , είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κωνσταντινούπολη το Ισλαμικό Κρατος το 2014 διατηρούσε ακόμα και κατάστημα, μπουτίκ, με ρούχα και άλλα αντικείμενα προς πώληση.
Οι τζιχαντιστες και τα παρακλάδια τους στην Τουρκία θέλουν την διάλυση τηςσυμμαχίας Τουρκίας-Ρωσίας και αυτό διότι φοβούνται ότι η Τουρκία θα καταστεί μέρος αφιλόξενο όταν χρειαστεί να δραπετεύσουν απο την Συρία μετά την ολοκληρωτικήτους ήττα
Ο Πούτιν με την στήριξη στον Ερντογάν μετα την δολοφονία του πρέσβη κάνει και μια κίνηση Ματ προς τις ΗΠΑ. Αφήνει τον Ερντογάν να κράζει περί αμερικανικής προβοκάτσιας, να κατηγορεί τις ΗΠΑ για την δολοφονία του πρέσβη και χωρίς ο ίδιος να λαμβάνει σαφή και ξεκάθαρη θέση σαν τον Ερντογάν και εξ επαγωγής ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ οι οποίες έτσι κι αλλιώς φιλοξενούν τον Γκιουλέν. 
Τον πρέσβη σκότωσαν οι φανατικοί ισλαμιστές οι οποίοι μπορεί να έχουν στενές σχέσεις με τον Ερντογάν αλλά δεν πήραν εντολή απ αυτόν.Ο Ερντογάν δεν είχε κανένα συμφέρον να διατάξει την ρήξη των σχέσεων του με την Ρωσία, η έτσι νομίζει τουλάχιστον.
Ο Πούτιν μπορεί να έχασε ένα διπλωμάτη, ένα συνεργάτη,αλλά κέρδισε χρόνο και τις εντυπώσεις. Αρκεί να αντέξει την πίεση της Ρωσικής κοινή γνώμης .Αλλά ως μεγάλος σκακιστής θα χρησιμοποιοήσει αυτή την πίεση προς όφελος του.Όσο ο Πούτιν παριστάνει τον φίλο στον Ερντογάν τόσο τον υποσκάπτει.Ο Πούτιν πέρα από την άρση του τουριστικού εμπάργκο δεν έκαμε καμία προσπάθεια να πείσει τους Ρώσους να επισκεφθούν την Τουρκία το 2016 με ορατά αποτελέσματα στην πτώση εσόδων των τουρκων.Η δολοφονία του πρέσβη θα αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους Ρώσους τουρίστες την ίδια στιγμή που ο Πούτιν θα ορκίζεται στον Ερντογαν ότι θέλει και επιτρέπει στους Ρώσους να επισκέπτονται την Τουρκία.Ο Πούτιν θα πουλάει μεγαλεπήβολα σχέδια για τον αγωγό turkish stream την ίδια στιγμή που οι   ιθύνοντες της ρωσικής  ενεργειακής βιομηχανίας  πριν από μερικές εβδομάδες παραδέχθηκαν ότι χωρίς την άδεια της Ε.Ε (κάτι το απίθανο) ο αγωγός δεν έχει μέλλον.Ο Πούτιν δήθεν ανέχεται την εισβολή παρωδία του τουρκικού στρατού στην βόρεια Συρία αφήνοντας τον Ερντογάν να νομίζει ότι κάτι κάνει και την ίδια στιγμή καθαρίζει τζιχαντιστες σε Χαλέπι και Παλμύρα και ετοιμάζει με τις ΗΠΑ την ίδρυση Κυρδικού κράτους.
Δεν θα ηταν έκπληξη εάν μαθαίναμε ότι την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου την διοργάνωσε η Ρωσία για να μπορέσει έτσι να πουλήσει στον Ερντογάν πληροφορίες σχετικά μ αυτό την στιγμή που ό τελευταίο είχε νομίσει ότ ηρθε το τέλος του και αυτό για να  μετατρέψει ο Πούτιν τον Ταγίπ απο εχθρό σε πειθήνιο φίλο .Στο κάτω κάτω δεν σύμφερε τον Πούτιν η πτώση του τρελοταγίπ και η επικράτηση εθνικιστών στρατιωτικών.
Ο Πούτιν μανιπουλάρει τον Ερντογάν και απο την δολοφονία του Ρώσου πρεσβη θα βγει ακόμα πιο κερδισμένος. Ας μην παραξενευόμαστε απο την στήριξη στον Ερντογάν στην ημέρα μετά την δολοφονία. Ο κ.Πούτιν έχασε ένα στρατιώτη αλλά έχει σχέδιο.

Πηγή: https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2016/12/cui-bono.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου