Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

"Θύελλα" ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28N και Ka-52 Alligator στα σύνορα με Εσθονία - Λετονία (vid)


Δεκάδες επιθετικά ελικόπτερα Mi-28N Night Hunter και Ka-52 Alligator της Ρωσίας πραγματοποιούν ασκήσεις στα βορειοδυτικά της χώρας και συγκεκριμένα στα σύνορα με τις χώρες της Βαλτικής, όπου το ΝΑΤΟ επιδεικνύει μία έντονη στρατιωτική δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες. Το μήνυμα είναι σαφές, όπως άλλωστε και οι προ ημερών πυραυλικές επιθέσεις από ρωσικές κορβέτες με προσομοίωση πολεμικά σκάφη της Συμμαχίας στη Βαλτική Θάλασσα.
Πρόκειται για ελικόπτερα της νεοσυσταθείσας (δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο) 15ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στην αεροπορική βάση Ostrov και διαθέτει ότι πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα έχει να επιδείξει η Ρωσική Αεροπορία Στρατού και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό.
Αυτή τη στιγμή διαθέτει τρεις μοίρες επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28N Night Hunter και Ka-52 Alligator, ενώ το επόμενο διάστημα θα προστεθούν άλλες δύο μοίρες. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν και τα ελικόπτερα μεταφοράς-μάχης Mi-8MTV-5 και Mi-26T.
Την έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στην «αυλή» των χωρών της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λετονία, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού ως απάντηση στην «άνευ προηγουμένου» αύξησης της στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία και εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.
Ο Σ. Σοιγκού είχε προειδοποιήσει τον Αμερικανό ομόλογο Τσάκ Χέιγκελ σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους πώς οι δυνάμεις που στέλνει το ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία συνιστούν πρόκληση.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ασκήσεων από τον υπουργό Άμυνας, ο εκπρόσωπος της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας Oleg Kochetkov, υποστήριξε πώς «ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, με έδρα την περιοχή του Πσκοφ, έχουν αρχίσει τακτικές εκπαιδευτικές πτήσεις στα σύνορα της βορειοδυτικής Ρωσίας».
«Πρόκειται για δεκάδες πτήσεις ελικοπτέρων Mi-28N Night Hunter και Ka-52 Alligator, καθώς επίσης και Mi-8MTV-5 και Mi26T», πρόσθεσε χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε θα ολοκληρωθούν αυτές οι ασκήσεις.
Πιθανότατα, τα γυμνάσια των Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και με τις χώρες της Βαλτικής θα συνεχιστούν όσο το ΝΑΤΟ επιμένει σε μία επικίνδυνη ρητορική κλιμάκωσης της κρίσης, ενισχύοντας με οπλικά συστήματα και άνδρες τις χώρες απέναντι από τη Ρωσία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντρες Φόγκ Ράσμουσεν είχε ανακοινώσει πως η Συμμαχία θα εντείνει τις εναέριες περιπολίες της πάνω από την ανατολική Ευρώπη και την αποστολή επιπλέον πλοίων στη Βαλτική και τη Μεσόγειο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.  
Στη δήλωση αυτή το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πώς «το ΝΑΤΟ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει της ουκρανική κρίση ως μια φανταστική απειλή να ενώσει τα μέλη της Συμμαχίας και να πιέσει για την απομόνωση της Μόσχας».
Όπως δείχνουν τα πράγματα η κόντρα μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά συνεχώς εντείνεται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου