Περί τα δύο τρισεκατομμύρια ρούβλια (63 δισ. δολάρια) σχεδιάζει να δαπανήσει η Ρωσία μέχρι το 2020 σε ένα στρατηγικό πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη της Αρκτικής, δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ιγκόρ Σλουνγιάγιεφ, αναφέροντας ότι το εν λόγω σχέδιο, που περιλαμβάνει οικονομικά και κοινωνικά έργα, πρόκειται να υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο έως την 1η Νοεμβρίου.
«Η κυβέρνηση αναμένει ότι περισσότερο από το ήμισυ του κόστους θα προέλθει από μεγάλες ρωσικές εταιρίες» είπε ο Σλουνγιάγιεφ στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Βόρειου Φόρουμ, μιας διεθνούς ένωσης που στόχο έχει την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης σε περιοχές που εξαρτώνται οικονομικά από φυσικούς πόρους, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Πρόσθεσε δε ότι το ένα τρίτο της χρηματοδότησης του προγράμματος αναμένεται να προέλθει από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Τα εδάφη της Αρκτικής διαθέτουν τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων που παραμένουν ανεκμετάλλευτες και οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποτελούν αντικείμενο συγκρούσεων ανάμεσα στον Καναδά, στη Δανία, στη Νορβηγία, στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει τη μείωση του θαλάσσιου πάγου, κάνοντας έτσι ευκολότερη την πρόσβαση σε προσοδοφόρα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή: RIA Novosti

Το είδαμε εδώ: rbth