Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

H Τουρκία αναβάλλει την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία


Την αναβολή της παραλαβής των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, η οποία επρόκειτο να γίνει σε 9 μήνες, αποφάσισε η Τουρκία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία. Η Άγκυρα φέρεται να διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους πως η παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες αντί των 9 που είχε ανακοινωθεί αρχικά, ενώ επισήμως επικαλέστηκε ως δικαιολογία τεχνικούς λόγους. Δηλαδή, ότι στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους.
Ωστόσο, η αναβολή έρχεται λίγο μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον και την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 αυτό θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.
«H Τουρκία έχει καλή φήμη ως μέλος της συμμαχίας των κρατών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς των F-35. To Κογκρέσο ασχολείται αυτή την στιγμή με αυτό το ζήτημα. Δεν νομίζω ότι λέω κάτι νέο, όταν δηλώνω εδώ ότι η Τουρκία εάν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, ενδεχομένως περιμένει ότι θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση, που αφορά την συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας. Αυτό νομίζω αφορά και τα F-35» είχε δηλώσει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ.

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2018/06/h-s-400.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου