Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - Διαστημική ηλεκτρική ενέργεια από την Ρωσία !

Η Ρωσία μπορεί να ηγηθεί της παγκόσμιας αγοράς διαστημικής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά αυτή θα γεννηθεί όταν θα λειτουργήσουν σε τροχιά πολυάριθμοι ηλιακοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καθένας από αυτούς θα είναι ένας γιγάντιος σε μέγεθος ηλιακός συλλέκτης, που θα μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια στη Γη με τη μορφή λέιζερ είτε δέσμης μικροκυμάτων.
Οι Ρώσοι ειδικοί έχουν σκεφτεί πώς να μειώσουν στο μέγιστο δυνατό το κόστος της κατασκευής παρόμοιων σταθμών και της εκτόξευσής τους στο Διάστημα. Αντί για άκαμπτες πλατφόρμες βάρους δεκάδων χιλιάδων τόνων έχει προταθεί μια κατασκευή χωρίς πλαίσια από λεπτότατη μεμβράνη με εύκαμπτους ηλιακούς συλλέκτες. Το πάχος της θα είναι μόλις 12 micron. Όλη αυτή η γιγάντια επιφάνεια πριν την εκτόξευσή της τοποθετείται σε μια σχετικά μικρή κάψουλα και στο Διάστημα πλέον ξεδιπλώνεται πλήρως και διατηρεί το σχήμα της χάρη στην αργή περιστροφή.
Στη Ρωσία έχει αναπτυχθεί μια μοναδική τεχνολογία εγκατάστασης κατασκευών από μεμβράνη, καθώς και ενός ακόμη απαραίτητου συστατικού για το διαστημικό σταθμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας – τα σύγχρονα λέιζερ ινών. Με τη σχεδίαση ενός τέτοιου σταθμού ασχολείται τώρα το κορυφαίο επιστημονικό ίδρυμα της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roscosmos), το Κεντρικό Επιστημονικό-Ερευνητικό Ινστιτούτο Μηχανοκατασκευών (TsNIIMash).

Πηγή: defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου