Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΡΩΣΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤA ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ!

Συνέντευξη ποταμός από την Ankhar Kochneva, ρωσίδα δημοσιογράφο που έζησε και περιγράφει, την φρίκη του πολέμου! 
Κύρια σημεία της συνέντευξης:
 
Ο,τι ακούτε από τα ΜΜΕ είναι ψέμματα. Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα υπάρξει εισβολή των “δυτικών”. 
Υπάρχει μεγάλος αριθμός βίντεο που αποδεικνύει ότι, σκηνοθετούν θανάτους σε στρατόπεδα και μετά τα παρουσιάζουν ως θανάτους από το καθεστώς! Ληστές όπως για παράδειγμα κοντά στην πόλη Jisr ash-Shugur στα σύνορα με την Τουρκία, δολοφόνησαν 120 αστυνομικούς και πολίτες.
Αναγκάζονται από τον φόβο, οικογένειες να φεύγουν από τα σπίτια τους και να πηγαίνουν να μένουν σε συγγενείς τους. Ομως ο αντάρτες έχουν μπλοκάρει πολλούς δρόμους.
Στη Χομς από πέρσι δεν λειτουργούν σχολεία και...

Η συνέχεια  εδώ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Αγία Παρασκευή και τα Θεσσαλικά Τέμπη

Του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου του 32ου Δ. Σχ. Λάρισας

H Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης το 117 μ.Χ., επί Αυτοκρατορίας Αδριανού. Γονείς της ήταν οι Έλληνες Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήσαν θεοσεβούμενοι Χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Για πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί και τελικά απέκτησαν την Παρασκευή, μετά από θερμή προσευχή.
Η Αγία Παρασκευή μάλιστα γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή και έτσι αποφάσισαν να της δώσουν το όνομα της ημέρας που γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε με βάση χριστιανικά πρότυπα. Έτσι από μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση προς τον λόγο του ευαγγελίου και ξεχώριζε για τον ενάρετο βίο της. Παρότι το παρουσιαστικό της ήταν ιδιαίτερα θελκτικό και πολλοί εύποροι της εποχής είχαν ζητήσει την όμορφη Παρασκευή σε γάμο, αυτή αρνείτο, προτιμούσε τη διακονία των γονιών της και των φτωχών της γειτονιάς της, την προσήλωση στην προσευχή και τη μελέτη των Γραφών.

Με το πέρασμα μάλιστα των ετών απέκτησε και σημαντική βιβλική κατάρτιση, που τη βοήθησε στο...

Η συνέχεια  εδώ

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ρωσία προς Τουρκία: "Θα καταρρίψουμε τα μαχητικά σας στην Συρία σαν παπάκια"!


Έμμεση προειδοποίηση στην Τουρκία να μην διανοηθεί να προχωρήσει στο σχέδιο αεροπορικής προσβολής θέσεων αντιαεροπορικών συστημάτων στην Συρία γιατί τα μαχητικά της "θα καταρριφθουν σαν παπάκια στο λούνα-παρκ" (!), έστειλε η Ρωσία μέσω της εφημερίδας "Ισβέστια" η οποία θεωρείται ότι εκφράζει το κατεστημένο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και το ρωσικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.
Συγκεκριμένα αναφερόμενη στις διαρροή σε τουρκικές εφημερίδες των σχεδίων εκτέλεσης αποστολών SEAD (καταστολής αεράμυνας) από την τουρκική Αεροπορία ως "εκδίίκηση" για την κατάρριψη του αναγνωριστικού/μαχητικού RF-4E (διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ την πρωτογενή πληροφόρηση και σειρά με άγνωστες λεπτομέρειες της κατάρριψης του τουρκικού μαχητικού) η ρωσική εφημερίδα αναφέρει ότι...

Η συνέχεια  εδώ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η μασονική χειραψία του Σαμαρά με τον Ιερώνυμο


ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ....


ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΑΝΤΙΧΕΙΡΑΣ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΚΟΤΣΙ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΕΝΩ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΚΟΤΣΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ!!!
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΕΔΩ

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Με τη βοήθεια των Ρώσων, φαίνεται πως ξέφυγε από τα γαμψά νύχια του ΔΝΤ η Κύπρος ΜΑΣ !


Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρωσικό δάνειο των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όχι μόνο εγκρίθηκε, αλλά ήδη βρίσκεται στα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας.
Η κυβέρνηση κρατά την εξέλιξη επτασφράγιστο μυστικό, για να μην προκληθούν αντιδράσεις στους κύκλους της τρόϊκα και έτσι, όταν αρχίσουν από βδομάδας οι ουσιαστικές διαβουλεύσεις με την τρόϊκα, αυτές να αφορούν πλέον τα θέμα της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών και όχι τα δημόσια οικονομικά.
Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, εξηγείται και η στάση του γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Σόϊμπλε, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε πει...


Η συνέχεια  εδώ

Με την κόλαση στα μυαλά τους ξυπνάνε και κοιμούνται οι Ισραηλινοί...



Πληροφορίες ότι οι Ιρανοί και η Hizbollah θα εξαπολύσουν επιθέσεις στις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Αν. Μεσόγειο καθώς και σε στρατηγικούς στόχους στην Τουρκία, την Ιορδανία και την Σ. Αραβία σε περίπτωση που οι δυτικοί επιτεθούν στην Συρία, εκφράζουν κύκλοι από το Ισραήλ.
Όπως έγινε γνωστό τα στελέχη του συριακού γενικού Επιτελείου μετακινήθηκαν από τις εγκαταστάσεις τους σε προστατευόμενα κτίρια σε συγκρότημα στο κέντρο της Δαμασκού γεγονός που επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η εξέλιξη αυτή αλλά και η αποφασιστικότητα που έχει δείξει η ιρανική πλευρά για την πρόκληση αντιποίνων σε περίπτωση που ο Assad και η συριακή κυβέρνηση κινδυνεύουν να χάσουν την εξουσία έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην Δύση και στην ισραηλινή ηγεσία.
Οι πλατφόρμες  φυσικού  αερίου του...

Η συνέχεια  εδώ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

« Έλα να με φιλήσης »

Έλα να με φιλήσης πριν τα ρόδα
τα πέταλα με θλίψη ξεφυλλίσουν
πριν οι βροχές του γκρίζου φθινοπώρου
τα παραθύρια μου έρθουν να χτυπήσουν.

Πριν μ’ απλωθεί παντού-τάφος-το χιόνι
κι η ομίχλη μαρμαρώσει μου τα χείλια
πριν να περιφρονήσω και πετάξω
μέσα απ’ τα στήθια μου τη ζήλια!

Έλα να με φιλήσης τώρα, που όπου
και να περάσω φως ίσκιος μου θα ‘ναι
που μεθυσμένα είναι τα βήματά μου
κι είναι καλόδεχτα όπου πάνε.

Τώρα που περπατάω ψηλά κοιτώντας
και που ανασαίνω αρώματα και μύρα
τώρα που κάθε πόθος μου έχει γίνει
χορδή κι είναι η ψυχή μου λύρα.

Έλα να με φιλήσης τώρα
μεθαύριο θα ‘ναι αργά, τα βήματά μου
θα σέρνονται βαριά πάνω στο χιόνι.
Μεθαύριο θα ‘ναι αργά.
Στα δυο σου μάτια, θα σουρουπώνει, θα νυχτώνει!


[Αλέξανδρος Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν (1799-1837)]

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Στην Κύπρο ο ρωσικός στόλος - Για πρώτη φορά Ρώσοι πεζοναύτες πάτησαν στο νησί


Τον ναύσταθμο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Σεβαστούπολη θυμίζει από το πρωί το λιμάνι της Λεμεσού καθώς έχουν καταπλεύσει το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivi, τελευταίο πλοίο της κλάσης Kashin Mod, τα αρματαγωγά Ν.Filchenkov (κλάσης Alligator/Project 1171) και Tsesar Kunikov (κλάσης Ropucha-I /Project 775) και το ρυμουλκό Shakhtar σε μία εντυπωσιακή και άνευ προηγουμένου επίδειξη δύναμης της Ρωσίας και στην Κύπρο.

Τα σκάφη του ρωσικού στολίσκου, αντί να πλεύσουν κατ' ευθείαν προς την Συρία, προχώρησαν σε μία άνευ προηγουμένου επίδειξη σημαίας στην Κύπρο, στέλνοντας ένα μήνυμα στήριξης στον Ελληνισμό της Μεγαλονήσου, ο οποίος πληρώνει την στρατηγική απαξίωση της Mητρόπολης σε όλα τα επίπεδα: Αμυντικό και οικονομικό.

Στο δεύτερο επίπεδο η Ρωσία στήριξε με το πρώτο δάνειο και θα στηρίξει και με νέο δάνειο απ'ότι φαίνεται, με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας.

Στο αμυντικό πεδίο και μόνο ότι για πρώτη φορά κατέπλευσε όλη αυτή η δύναμη με εκατοντάδες πεζοναύτες και μεγάλο αριθμό οχημάτων φορτωμένα στα αμάπρια των αρματαγωγών, λέει πολλά. Καθ'όλη την διάρκεια της πλεύσης τους προς την Κύπρο, ο ρωσικός στολίσκος παρακολουθείτο από ένα τουρκικό σκάφος, τουλάχιστον μέχρι τα δυατικά των ακτών της Μεγαλονήσου.

Υπενθυμίζεται πως τα σκάφη του πρώτου ρωσικού Στόλου ακολουθούν και τα πλοία του ρωσικού Στόλου της βόρειας θάλασσας, αποτελούμενος από το αντιτορπιλικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy ΙΙ και τρία αποβατικά πλοία κλάσης Ropucha τα οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Μεσόγειο από το λιμάνι του Severomorsk στις 10 Ιουλίου.

Λίγο δυτικότερα, στο λιμάνι της Ρόδου, ναυλοχεί το αμερικανικό battle carrier group του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Dwight D. Eisenhower» (CVN 69),μαζί με τα σκάφη USS Winston S. Churchill (DDG 81), USS Jason Dunham (DDG 109), USS Hue City (CG 66) και USS Farragut (DDG 99), όλα του 6ου αμερικανικού Στόλου.Μια δύναμη που αρκεί από μόνη της να ξεκινήσει (και να τελειώσει...) ένα πόλεμο...

Πηγή:  defencenet

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ο φιλέλλην Ρώσος ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν

Αλεξάντρ Πούσκιν

1799 – 1837


Ο Πούσκιν ήταν για όλους τους ποιητές σαν μια ποιητική φλόγα που έπεσε απ’ τα ουράνια και από την οποία σαν κεράκια άναψαν άλλοι αυτοφυείς ποιητές. Γύρω του διαμορφώθηκε ολόκληρος αστερισμός.


Νικολάι Γκόγκολ


Στην Ελληνίδα
(απόσπασμα)
Γεννήθηκες να αναφλέγεις
Τη φαντασία αχαλίνωτη των ποιητών,
Να την ταράζεις και μαγεύεις
Με την φιλόφρονη ζωντάνια των χαιρετισμών,
Με της κουβέντας τη γλυκιά παραξενια
Και των ματιών την τσαχπινιά
Με του ποδιού τη γύμνια άσεμνη
Γεννήθηκες να προξενείς τη φλογερή τρυφή
Και να γεμίζεις αγαλλίαση τα πάθη.

Ο Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν (ρωσική γραφή: Александр Сергеевич Пушкин, προφορά στα ρωσικά: Αλιξάντρ Σιργκιέγιεβιτς Πούσκιν), (6 Iουνίου (26 Mαΐου γρηγοριανό ημερολόγιο) 1799 – 10 Φεβρουαρίου (29 Ιανουαρίου) 1837), ήταν μέγιστος Ρώσος ποιητής, συγγραφέας, γενάρχης της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας και γνωστός φιλέλληνας.
Θεωρείται ο κορυφαίος Ρώσος ποιητής όλων των εποχών. Μορφή συγκλονιστική, με έργο πανανθρώπινο, γέννησε σε μια δύσκολη και αφιλόξενη γη αληθινά θαύματα. Με φωτεινό του φάρο την ασύγκριτη πένα του, το ποτάμι της ρωσικής λογοτεχνίας ξεχύθηκε σαν λάβα, εκφράζοντας την περίφημη ρωσική ψυχή και τοποθετώντας τη Ρωσία οριστικά και αμετάκλητα στις μεγάλες πνευματικές δυνάμεις.
Ξεπροβόδισε τη ρωσική λογοτεχνία, με ανελέητη ειλικρίνεια και τόλμη, στα ερέβη του μεγάλου ερωτήματος: τον αέναο διάλογο ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Το θάνατο όχι μόνον-κι εδώ είναι το μεγαλείο του-στα επέκεινα της ύπαρξης, αλλά στις μορφές που λαμβάνει εντός της. Ο Νικολάι Γκόγκολ έγραψε για τον Πούσκιν : Ο Πούσκιν ήταν για όλους τους ποιητές σαν μια...

Η συνέχεια εδώ

Η ΓΕΝΕΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στα αποσπάσματα που ακολουθούν, ο Πίνδαρος και ο Απολλόδωρος αποκωδικοποιούν την αναγέννηση της Ελληνικής φυλής, μετά την κάθαρση που προκλήθηκε από τον μεγάλο κατακλυσμό. Ο Δευκαλίων αφού ταξίδεψε εννέα ολόκληρα μερόνυχτα μέσα εις την θάλασσα, προσέκρουσε εις τον Παρνασσόν. Έκει, αφού σταμάτησαν οι βροχές, βγαίνοντας έξω θυσιάζει εις τον Φίξιον Δία.


Ο Ζεύς έστειλε τον Ερμή σ’ αυτόν και τον παρακίνησε να διαλέξει ότι θέλει. Αυτός διάλεξε να δημιουργηθούν σ’ αυτόν τον τόπο άνθρωποι. Και αφού διέταξε ο Ζεύς να σηκώσει λίθους και να τους ρίξει πάνω από το κεφάλι του, αυτούς που έρριπτε ο Δευκαλίων γίνονταν άνδρες και αυτούς που έρριπτε η Πύρρα γίνονταν γυναίκες. Απ’ όπου ονομάστηκαν μεταφορικά και λαοί από το Λάος που σημαίνει λίθος
(Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, 1, 48, 10).


Το ίδιο γεγονός μας εξιστορεί και ο Πίνδαρος: Φέρνεις εις την πόλιν την γλώσσα της Πρωτογένειας, δία να κατέβουν η Πύρρα και ο Δευκαλίων εις τον Παρνασσόν, όπου με την βούλησιν τον υψηλοβρόντου Διός έκτισαν πρώτα ιερόν, και χωρίς λίθους έκτισαν λίθινον γόνον από το ίδιο έθνος· και οι γόνοι ονομάστηκαν λαοί (Πίνδαρος, Ολυμπία, 9, 42).

Ο Ζεύς και ο Ερμής δημιουργούν στην κορυφή του...


Η συνέχεια  εδώ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Όταν δεν έχουμε το ψυχικό σθένος να διαχειριστούμε τα προσωπικά τραύματα της παιδικής μας ηλικίας, τα αντιμετωπίζουμε σαν υπαιτιότητα κάποιου άλλου και αναπόφευκτα προκύπτουν βαθιά στοιχεία απογοήτευσης και διαχείρισης θυμού

Όταν ένα παιδί δεν έχει περάσει τον απαραίτητο χρόνο σ’ ένα σταθερό περιβάλλον αγάπης και ασφάλειας, προκειμένου να εσωτερικεύσει τελικά την αγάπη και να την κάνει δική του, τότε κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο για την υπόλοιπη ζωή του, εκτός αν αλλάξει κάτι δραματικά στο περιβάλλον που το διαμορφώνει ή αν βρει τρόπους να το επιλύσει καθώς περνάνε τα χρόνια.

Αν δεν συνδεόμαστε πλήρως με την δική μας αίσθηση αγάπης, τότε στην ουσία είμαστε πληγωμένοι άνθρωποι.

Ως πληγωμένοι ενήλικες, η αίσθηση της αγάπης και του εαυτού μας «προβάλλεται», σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, στον εξωτερικό κόσμο. Δεν διαμορφώνεται ποτέ ένα υγιές όριο μεταξύ του εαυτού μας και του άλλου και καθώς μεγαλώνουμε, αυτό μας δημιουργεί διάφορα προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.



Το πρόβλημα είναι ότι η αίσθηση του εαυτού μας έχει διαμορφωθεί μόνο εν μέρει και η αγάπη για τον εαυτό μας είναι αδύναμη. Έτσι συνεχώς ψάχνουμε έξω από τον εαυτό μας για να γεμίσουμε το κενό. Καθώς περνάμε από την βρεφική ηλικία προς την παιδική ηλικία και από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση, αναπτύσσουμε μοντέλα προβολής και συνεξάρτησης, καθώς εναποθέτουμε στους άλλους διάφορες αφύσικες ανάγκες και συναισθηματικές ευθύνες.

Η έλλειψη αγάπης προς τον εαυτό μας και η σύγχυση των ορίων μεταξύ του εαυτού μας και των άλλων ανθρώπων, μας προδιαθέτουν προς το θυμό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ένα πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι όπως ακριβώς στρεφόμασταν και βασιζόμασταν στη μητέρα μας για να πάρουμε αγάπη, καθώς μεγαλώνουμε συνεχίζουμε να στρεφόμαστε στους άλλους για αγάπη. Επειδή δεν φτάσαμε στο επίπεδο της εσωτερίκευσης της αγάπης ώστε να γίνει δική μας, δεν εμπιστευόμαστε την αγάπη μέσα στην καρδιά μας και έτσι περνάμε τη ζωή μας αναζητώντας μια πηγή αγάπης και ευτυχίας έξω από μας. Για προφανείς λόγους αυτό δεν πετυχαίνει ποτέ και το σχίσμα ανάμεσα στον εαυτό μας και τον άλλο μας προδιαθέτει σε έναν ατελείωτο αγώνα και απογοήτευση.

Οι σοφοί όλων των εποχών συμφωνούν ότι ποτέ δεν θα βρούμε ευτυχία έξω από την καρδιά μας. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας ευτυχισμένους. Αν αγαπάμε τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να μοιραστούμε αυτή την αγάπη με τους άλλους και μπορούμε να ερωτευτούμε άλλους ανθρώπους αλλά δεν μπορούμε να βρούμε αληθινή αγάπη σε μια εξωτερική πηγή.

Όταν αναπτύσσουμε μοντέλα προβολής, έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Επειδή δε νιώθουμε ασφαλείς μέσα μας, αναζητούμε αγάπη και ευτυχία σε πράγματα και ανθρώπους, περιμένοντας συνεχώς από τους άλλους να γεμίσουν το υπαρξιακό μας κενό. Περνάμε τη ζωή μας σε έναν συνεχή αγώνα για εκπλήρωση της ανάγκης μας, σε μέρη όπου δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Αναπόφευκτα προκύπτουν βαθιά στοιχεία απογοήτευσης και θέματα διαχείρισης του θυμού.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει με την προβολή είναι η επίρριψη ευθυνών. Όπως προβάλλουμε την ανάγκη μας για ευτυχία στους άλλους ανθρώπους, τους ρίχνουμε και την ευθύνη για τη δική μας έλλειψη ευτυχίας.

Επειδή η δομή του εγώ μας δεν είχε το χρόνο να αναπτυχθεί κανονικά, δεν έχουμε τα εφόδια να διαχειριστούμε το φυσιολογικό πόνο που φέρνει η ζωή και αυτή η ανικανότητα συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Ένας τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε να το αντιμετωπίζουμε αυτό είναι να το προβάλλουμε, δηλαδή να το εναποθέτουμε στους άλλους. Επειδή δεν έχουμε το ψυχικό σθένος να διαχειριστούμε τον προσωπικό και διαπροσωπικό πόνο, το αντιμετωπίζουμε σαν υπαιτιότητα κάποιου άλλου (ότι δηλαδή κάποιος άλλος φταίει για το δικό μας πόνο).
Φυσικά αυτή η στρατηγική είναι καταδικασμένη να αποτύχει και όταν οι άλλοι δεν αποδέχονται την ευθύνη που τους ρίχνουμε, θυμώνουμε. Καθώς περνάνε τα χρόνια γινόμαστε κατ’ εξακολούθηση θύματα που υποφέρουν συνεχώς λόγω της αποτυχίας και των ατελειών των άλλων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ζούμε σε μια κατάσταση διαρκούς ενοχοποίησης των άλλων και θυμού.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Σ' ΑΓΑΠΩ!


ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ (11 Ιουλίου)

Καταγόμενη από οικογένεια ευγενών της χώρας του Πσκωφ, με πρωτοβουλία της οποίας οι Βάραγγοι είχαν έλθει στη Ρωσία, η πριγκίπισσα Όλγα είχε λάβει από τον Θεό σπάνια ομορφιά και ευφυία. Μία ήμερα, ενώ περνούσε το μεγάλο ποταμό, το κάλλος της είλκυσε το νεαρό πρίγκιπα Ίγκορ και έτσι σε λίγο καιρό η Όλγα κατέβαινε στην ηγεμονία του Κίεβου για να τον νυμφευτεί (903). Το 945, όμως, ο μέγας ηγεμών Ίγκορ δολοφονήθηκε από τους Σλάβους της Βολυνίας και η αντιβασιλεία της ηγεμονίας του Κιέβου περιήλθε στην Όλγα μέχρι την ενηλικίωση του γιου της Σβιατοσλάβ (945-960). Κυβερνώντας με σοφία και ευσπλαγχνία και επιδεικνύοντας συνάμα έναν ενεργητικό χαρακτήρα, η πριγκίπισσα κατόρθωσε να συγκεντρώσει την μέχρι τότε διάχυτη εξουσία και μπόρεσε να βάλει τέλος στις φονικές εισβολές των σλαβικών φύλων. Οργάνωσε το εμπόριο και ευνόησε τις ανταλλαγές με το Βυζάντιο με σκοπό να προσφέρει στο λαό της τα σπέρματα του πολιτισμού. Το 957 ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη όπου έγινε δεκτή με τιμές από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ’ τον Πορφυρογέννητο, ο οποίος την τοποθέτησε μεταξύ των ανώτερων κυριών της αυλής του, όπου και φαίνεται πως έλαβε το Βάπτισμα από τον πατριάρχη Πολύευκτο με το όνομα Ελένη.
Επιστρέφοντας στη Ρωσία περιέτρεξε τη χώρα κηρύσσοντας τον Χριστό και ίδρυσε την πόλη Πσκωφ, μετά από τήν εμφάνιση μιας τριπλής ακτίνας φωτός που κατέβαινε από τον ουρανό. Κατά την απουσία του γιου της Σβιατοσλάβ που μετείχε σε εκστρατείες, η αγία Όλγα ανέλαβε τη μόρφωση των τριών γιων του, Ιαροπόλκ, Όλεγκ και Βλαδίμηρου· δεν κατάφερε όμως να τους βαπτίσει, εξαιτίας της αντίθεσης του πατέρα τους που παρέμενε αμετάπειστος ειδωλολάτρης. Το 969 αρρώστησε και προσπάθησε για τελευταία φορά να μεταστρέψει το μεγάλο ηγεμόνα, συνάντησε όμως την πείσμονα άρνησή του. Η αγία προείπε τότε την επικείμενη μεταστροφή της Ρωσίας στον Χριστιανισμό καθώς και το θλιβερό τέλος του γιου της, που δολοφονήθηκε τρία χρόνια αργότερα από τους Πετσενέγκους. Παρέδωσε το πνεύμα της στον Θεό στις 11 Ιουλίου 969. Τα λείψανά της μεταφέρθηκαν στο Κίεβο από τον άγιο Βλαδίμηρο, φυλάχθηκαν κρυμμένα κατά τις συχνές λεηλασίες της πόλης και δεν γνωρίζει κανείς που βρίσκονται σήμερα.
Παρά τις προσπάθειες της ισαποστόλου πριγκίπισσας, η μεταστροφή της δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στον λαό της· προετοίμασε εντούτοις εκείνην του εγγονού της Βλαδίμηρου [15 Ιουλ.] και έπαιξε το ρόλο της ζύμης για την ανάπτυξη του χριστιανικού βίου της Ρωσίας, «όπως ο φαεινός όρθρος που προηγείται της λαμπρής ημέρας».

(ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (ΙΟΥΛΙΟΣ), Εκδ. ΙΝΔΙΚΤΟΣ, σ. 120)

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

9 Ιουλίου 1771: Αποκεφαλίζεται ο νεομάρτυρας Μιχαήλ Μπακνανάς φωνάζοντας «Δεν τουρκεύω»!

Mιχαήλ Μπακνανάς ή Πακνανάς (1753-1771): Κηπουρός από την Αθήνα, που έπεσε θύμα των Τούρκων κατακτητών και αναγορεύτηκε σε νεομάρτυρα από την Εκκλησία. Γεννήθηκε στην Αθήνα (περιοχή Θησείου) το 1753 από φτωχούς γονείς. Έμεινε αγράμματος κι έγινε κηπουρός, πουλώντας τα προϊόντα του στα χωριά της Αττικής. Κάποια ημέρα, ενώ επέστρεφε στην Αθήνα, συνελήφθη από τους Τούρκους με την κατηγορία ότι προμήθευε με μπαρούτι του Κλέφτες των ορεινών της Αττικής, σε μια περίοδο που υπήρχε επαναστατικός αναβρασμός λόγω των Ορλοφικών. Οδηγήθηκε ενώπιον του καδή και διαμαρτυρήθηκε ότι είχε πέσει θύμα συκοφαντίας. Ο δικαστής δεν τον πίστεψε και τον καταδίκασε σε θάνατο, εκτός και αν δεχόταν να αρνηθεί την πίστη του και να ασπασθεί το Ισλάμ. Ο νεαρός Αθηναίος απάντησε με ύφος αγέρωχο: «Δεν τουρκεύω!» Περιφερόμενος και εξευτελιζόμενος στους δρόμους της Αθήνας, οδηγήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου του. Στην αρχή...

Η συνέχεια  εδώ

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

«ΧΕΣΕ ΜΕΣΑ» ΤΩΡΑ...

Μια "περίεργη" συνάντηση έγινε την περασμένη βδομάδα στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ (SPIEF) που διεξήχθη στην ίδια πόλη: Ο Ρώσος Πρόεδρος είδε κατ' ιδίαν τον γνωστό και μη εξαιρεταίο Αμερικανοεβραίο Χένρυ Κίσινγκερ, σ' ένα...

Η συνέχεια  εδώ